Do štrajku sa v TSK zapojí asi 59 percent stredoškolských pracovníkov

12.09.2012 Trenčín

Trenčín 12. septembra (TASR) – Do štvrtkového (13. 9.) štrajku učiteľov sa podľa aktuálnych informácií v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) aktívne zapojí 2379 stredoškolských učiteľov a školských zamestnancov, čo je asi 59 percent z celkového počtu pracovníkov na stredných školách. TASR o tom dnes informovala predsedníčka Rady školského odborového združenia pre Trenčiansky, Banskobystrický a Žilinský kraj Iveta Majerová.

V celkovom počte zamestnancov podľa nej vychádzajú z oficiálnych údajov štatistických výkazov škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK a Krajského školského úradu Trenčín. „Na gymnáziách je zapojenosť zamestnancov od 59 do 100 percent, v stredných odborných školách od 45 do 100 percent, v špeciálnych školách od 68 do 85 percent. Toto sú údaje od škôl, kde pôsobí odborová organizácia OZ PŠaV na Slovensku. Štrajk podporujú podpornou formou aj detské domovy v kraji a špeciálne základné školy internátne, avšak z vážnych prevádzkových dôvodov (majú na internáte deti) zamestnanci sa rozhodli nezúčastniť sa ostrého štrajku s ohľadom na bezpečnosť detí. K ostrému štrajku sa pripojilo aktívnou účasťou aj šesť škôl, na ktorých nepôsobí odborová organizácia a účasť na štrajku na týchto školách je od 50 do 69 percent,“ doplnila Majerová.

Odborové združenia pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) neorganizujú v mestách už žiadne protesty, zorganizovali ich vlani pred Úradom vlády SR. „Odporúčanie pre štrajkujúcich je verejne protestovať proti veľmi zlej situácii v školstve zhromaždeniami štrajkujúcich pred budovami škôl v čase 9.00 do 10.00 hodiny. Máme však informáciu, že napríklad v Partizánskom sa štrajkujúci rozhodli zorganizovať tichý protest na námestí,“ priblížila Majerová.

V kompetencii Rady základných organizácií OZ PŠaV na Slovensku - Združenie stredných škôl v krajoch BB, TN, ZA sú stredné školy, špeciálne školy, detské domovy a školské zariadenia v rámci stredného školstva.
 

Vyberte región